Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα; 

Η εκπαίδευση στην τουαλέτα έχει πολύ σημαντική θέση στην ψυχοσωματική ανάπτυξη, αλλά και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Ωστόσο, οι γονείς κάποιες φορές, δυσκολεύονται να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση και μπορεί να κάνουν λάθη κατά την εφαρμογή διάφορων τεχνικών που ακούνε ή διαβάζουν.  
 
Αυτή η κατάσταση μπορεί να παρατείνει τόσο τη διαδικασία της εκπαίδευσης στην τουαλέτα, όσο και να επηρεάσει αρνητικά την προσωπικότητα του παιδιού. Επιπλέον, υπάρχουν ατομικές διαφορές στην ανάπτυξη και αυτό σημαίνει ότι κάθε παιδί δεν μπορεί να λάβει την εκπαίδευση στην ίδια ηλικία. Γενικά, τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα για εκπαίδευση στην τουαλέτα μεταξύ 18-30 μηνών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά θα είναι έτοιμα σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν παιδιά που θα είναι έτοιμα για εκπαίδευση πριν ή μετά από αυτούς τους μήνες.  
 
Επίσης, παίζουν ρόλο οργανικοί, αναπτυξιακοί και συναισθηματικοί παράγοντες. Π.χ. ένα παιδί που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, μπορεί η διαδικασία να του δημιουργήσει πολύ άγχος και να επιδεινωθεί η πορεία της ασθένειάς του.  
 
Για να γίνει η εκπαίδευση της τουαλέτας, το παιδί πρέπει να αναπτύξει τους απαραίτητους μύες και να είναι ψυχικά έτοιμο για αυτήν την κατάσταση. Από αυτή την άποψη, οι γονείς εκτός από την ηλικία του παιδιού, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν τα σημάδια που δείχνουν αν είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα, τα αγόρια να είναι έτοιμα για εκπαίδευση αργότερα από τα κορίτσια.  
 
Κρίσιμα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για εκπαίδευση τουαλέτας: 
 

 • Να μπορεί να κάθεται και να σηκώνεται μόνο του από την τουαλέτα  
 • Να μπορεί να ακολουθεί απλές οδηγίες  
 • Να είναι ανεξάρτητο και να λέει «όχι»  
 • Να μιμείται τους γονείς  
 • Να γνωρίζει τη διαδικασία της ούρησης και της αφόδευσης  
 • Η πάνα του να παραμένει στεγνή για 2 ώρες  
 • Να μπορεί να εξηγεί την ανάγκη του με λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία  
 • Να ενοχλείται από τη λερωμένη πάνα του και να θέλει να την αλλάξει αμέσως  
 • Να έχει κενώσεις σε σταθερή ώρα της ημέρας  
   

Εάν οι γονείς επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το παιδί τους στην τουαλέτα καλό είναι να λάβουν υπόψη τα σημάδια της ετοιμότητας του παιδιού πριν την εκπαίδευση, αλλά και το βαθμό της δικής του ετοιμότητας, σχετικά με το διαθέσιμο χρόνο και την ψυχική αντοχή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια καλή εκπαίδευση στην τουαλέτα θα επηρεάσει και την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Για το λόγο αυτό, η εκπαίδευση τουαλέτας των παιδιών χρειάζεται υπομονή. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία θα είναι λιγότερο δύσκολή και επίπονη και για τα δυο μέρη και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιδιού.  
 
                       Εδά Αλημπασή  
                       Εργοθεραπεύτρια  

0
Feed

Γράψτε ένα σχόλιο