Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση;

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (ΑΟ) είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις διεργασίες που επιτελούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), ώστε όσες πληροφορίες λάβουμε από τις 8 αισθήσεις μας, να τις οργανώσουμε και να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Μιλάμε για 8 αισθήσεις αν και το ευρύ κοινό γνωρίζει τις πέντε, δηλαδή την όραση, την ακοή, την αφή, τη γεύση και την όσφρηση. Οι υπόλοιπες τρεις αισθήσεις είναι η αισθουσαία (ισορροπία, ενημέρωση για τη θέση του σώματος και γραμμική κίνηση), η ιδιοδεκτική (σωματική επίγνωση, ερεθίσματα από μύες και αρθρώσεις) και η ενδοδεκτική(ερεθίσματα από τα εσωτερικά όργανα, πείνα, δίψα, κ.λπ.).

Η ΑΟ, η οποία αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από την Α.J. Ayres γνωστή Αμερικανίδα Εργοθεραπεύτρια, η οποία σχεδίασε το σχεδίασε για να βοηθήσει παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες διαχείρισης των αισθητηριακών εισερχομένων (ερεθίσματα από το περιβάλλον).

 

Οι συνεδρίες που βασίζονται στη θεωρία αυτή είναι προσανατολισμένες στο παιχνίδι και περιλαμβάνει εξοπλισμό, π.χ. κούνιες σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, τραμπολίνα και τσουλίθρες. Η ΑΟ χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η βαθιά πίεση, τα βουρτσίσματα με ειδικές βούρτσες, τη μεταφορά βάρους, την εναλλαγή υφών, κ.λπ.

Αυτές οι τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν παιδιά που παρουσιάζουν υπερδιέγερση, να ηρεμήσουν. Επίσης, με την ΑΟ μπορεί να βελτιωθούν διάφορες αμυντικότητες που παρουσιάζουν κάποια παιδιά, οι μεταβάσεις από μια κατάσταση σε μια άλλη, να αυξηθεί η ανεκτικότητα σε πολυαισθητηριακά περιβάλλοντα και να ενισχύσει τη θετική συμπεριφορά.

 

Η ΑΟ αφορά σχεδόν όλες τις κατηγορίες παιδιών, δηλαδή παιδιά με αυτισμό τα οποία φαίνεται να είναι πολύ δεκτικά σε αυτήν την παρέμβαση, παιδιά με ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, δυσπραξία, οργανικά σύνδρομα, κ.λπ.

Την ΑΟ μπορούν να την εφαρμόσουν μόνο εκπαιδευμένοι Εργοθεραπευτές και μάλιστα η αξιολόγηση και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού προγράμματος θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο θεραπευτή. 

0
Feed

Γράψτε ένα σχόλιο